HANNAH WHITE – SWEET REVOLUTION

Artiest info
Website
facebook
Label: The Last Music Co. / CRS

Hannah White is een Londense singer-songwriter die in 2023 de ‘Americana Music Association UK Award’ kreeg met haar als ‘UK Song Of The Year’ winnend nummer “Car Crash”, een song uit haar vorig jaar uitgebrachte indie folkalbum “About Time”. De uitdrukking ‘het ijzer smeden als het heet is’ werd door haar dan ook heel goed begrepen want ze komt dit jaar al met een meer dan waardige opvolger voor die plaat op de proppen.

Titel van dit elf zelfgeschreven tracks tellende album is “Sweet Revolution”, een plaat die in Londen werd opgenomen met Michele Stodart als producer, een dame die we nog kennen als leadzangeres en multi-instrumentaliste van de popformatie ‘The Magic Numbers’ waarmee ze optrad naast haar musicerende broer Romeo Stodart. Michele Stodart speelt ook mee op alle nummers van deze nieuwe plaat van Hannah White en ze doet dit op akoestische en elektrische gitaar, basgitaar en drums. Daarenboven zorgt ze voor subtiele backing vocals bij de meeste tracks. Een belangrijke rol in de instrumentatie bij de songs is weggelegd voor Hannah White’s echtgenoot en gitarist Keiron Marshall met daarnaast Lars Hammersland op piano en Hammondorgel en Emma Holbrook op drums.

Het over een scheiding handelende nummer “A Separation”, de laatste song op het album “Sweet Revolution”, is een supermooi vocaal duet tussen Hannah White en Ricky Ross, de leadzanger van de Schotse rockformatie ‘Deacon Blue’ die daarbij ook meespeelt op piano. Op de video’s bij deze recensie kunt u genieten van twee nummers uit dit album met de prachtsong “One Night Stand” waarin Holly Carter knap op pedal steel meespeelt en de op werk van ‘Fleedwood Mac’ lijkende nieuwe single “Chains Of Ours” die hier live wordt gebracht met gastgitarist James Le Guerrannic op elektrische gitaar en Daisy Chute op banjo en backing vocals.

De songteksten van de nummers die Hannah White voor zichzelf componeerde zijn deels diep persoonlijk en autobiografisch, maar ze stralen ook haar sociaal engagement uit en haar oprechte onvoorwaardelijke liefde voor muziek. Producer Michele Stodart wist al die positieve eigenschappen in de opnamestudio in de songs te vertalen en daarmee met “Sweet Revolution” een uitstekende nieuwe plaat van Hannah White te creëren. Vooral de warme sfeer die bekomen werd in de drie door Basia Bartz op viool begeleide liedjes “Ordinary Woman”, “One Foot” met Hannah White zelf op dulcimer en didgeridoo en de ook door cello ondersteunde popballad “Right On Time” over hoe haar man in haar leven kwam wisten onze gevoelige snaar te raken.

Iedereen die zich verzet tegen de in de maatschappij overheersende onverschilligheid wordt door Hannah White in de bloemetjes gezet in de bluesy openingstrack “Hail The Fighter”. In het funky nummer “Clementine” dat later volgt spreekt ze ook nog haar steun uit voor het feminisme dat meer zou moeten worden gefrequenteerd in de huidige maatschappij. Voor het door akoestische gitaar en pianoklanken aangedreven nummer “River Run” wordt het songtempo opnieuw drastisch naar beneden gehaald. Ook in de intimistische folksong “Rosa” met Holly Carter terug subliem op pedal steel probeert Hannah White de luisteraar te overtuigen om geen slachtoffer te worden van zijn/haar angsten maar een goede dosis doorzettingsvermogen te tonen om een betere toekomst voor zich te creëren. Er zal nog heel hard gewerkt moeten worden om dit jaar een nog sterkere plaat te maken dan “Sweet Revolution” van Hannah White. De aanschaf van dit mooie album is een absolute aanrader!

(valsam)